Kérdése van? Hívjon minket! +36703335373

Blog

Örömteli ünnepvárás...

2022.09.27 18:08
Örömteli ünnepvárás...

Az adventi időszak az egyik legörömtelibb és leghangulatosabb része az évnek. A Csipkelengye háza táján ilyenkor magunk készítjük az adventi koszorút, az ajtódíszt, szép dekorációval hangulatossá varázsoljuk otthonunkat, az ünnepre hangoljuk lelkünket és nem utolsó sorban minden hétvégén sütünk egy "próbasütit", hogy Karácsonyra már hibátlanul sikerüljenek a családnak szánt finomságok. A legkedvesebb receptjeinket szeretnénk most Önökkel is megosztani...

Vaníliás linzer

Nagyon finom, porhanyós aprósüteményt készíthetünk, ha a következő receptet elkészítjük. Mindenki rájár majd és pikk-pakk süthetjük a következő adagot, de ha mégsem, akkor viszont akár 1-2 hétig is eláll ez a finomság a sütisdobozban. Én a sárgabarck lekvár mllett még házi szilvalekvárommal is elkészítettem, háááát mennyei lett! Megkockáztatom, hogy jobb, mint a sárgabaracklekvárral. Egy próbát mindenképp megér :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt                 1 tojás

25 dkg vaj                  2 tojás sárgája

10 dkg porcukor        20 g vaníliás cukor

sárgabarack lekvár

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és addig gyúrjuk, míg összeáll. 2 részre osztjuk és hűtőbe tesszük 30-60 percre, sőt az sem baj, ha tovább. Lisztezett deszkán 3-4 mm-esre nyújtjuk és kiszaggatjuk a formákat. 180C-on sütőpapíron 7-10 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek lekvárral összeragasztjuk őket és vaníliás porcukorral meghintjük. Egy praktikus tanács: sok lekvárt használjunk, mert nagyon beszívja a tészta, de később is pöttyinthetünk még a linzerek közepébe, hogy még ízletesebb legyen.

 

 

Karácsonyi mandulás-mazsolás keksz ( kb. 50 db)

Őszintén szólva ez a keksz a férjem kedvence, így biztos, hogy minden évben elkészítem :) ...annál is inkább, mert nagyon gyors és annál inkább ízletes és illatos, nagyon sokáig eláll és a gyerekek is mindig rájárnak, akár reggelire is elrágcsálják kakaóval, mézes tejjel. Az gazi karácsonyi hangulat garantálva!

Hozzávalók:

10 dkg mazsola                                                  2 egész tojás

3 ek. rum                                                            20 dkg liszt

13 dkg puha vaj                                                 1/2 tk. sütőpor

13 dkg cukor                                                      5 dkg darált mandula

1/2 citrom és 1/2 narancs reszelt héja              3 ek. rum

A mazsolát 10-15 percre beáztatjuk a rumba (pici langyos víz mehet még hozzá). A vajat, cukrot, tojásokat, citrom- és narancshéjat habosra kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és óvatosan belekeverjük a tojásos keverékbe, majd hozzáadjuk a mandulát és a mazsolát (a rummal együtt). Teáskanállal sütőpapírra diónyi halmokat helyezünk. 180C-os sütőben kb. 13-15 percig sütjük légkeveréssel.

 

Illatos mézeskalács

 

Ezt a receptet egy igazi kézműves mézeskalácssütő mestertől kaptam, aki mennyei kürtőskalácsokat is készít. Évi elárulta nekem az igazán finom, illatos, omlós mézes receptjét. A gyermekeim azóta háromszor süttetik meg velem Karácsony előtt... Ez szerintem m indent elárul erről a finomságról :)

Hozzávalók:

1 tojás                           5 dkg vaj

15 dkg porcukor            1-1 púpozott kk. fahéj és szegfűszeg

25 dkg méz                   4 púpozott kk. szódabikarbóna

50 dkg finomliszt          mazsola és dió a díszítéshez (nyers tésztába nyomva)

A por állagú anyagokat összekeverjük, a vajat felolvasztjuk és összekeverjük a mézzel és a tojással, mjs mindent jól összedolgozunk. A tészta inkánn lágy legyen, mert a pihentetés alatt úgyis megkeményedik (langyos vizzel lágyítsuk). A tésztát lefedve pihentessük szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd (na, ilyen praktikákat súgott meg Évi). A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a formákat, belenyomjuk a mazsolát, diót, a sütőt 10 percig előmelegítjük, majd 150C-on 3-4 percig sütjük )ne nyissuk ki közben a sütő ajtaját!). Akkor vehetjük ki, ha mézszínűek lettek a mézeskalácskáink. A tepsiből kihűlve szedjük ki tálra vagy sütisdobozba (almaszeletekkel tároljuk, hogy puha maradjon).

 

Sütipecsétes fahéjas keksz 

Ezt a receptet egy Anyukáknak, nőknek szóló oldalról szereztem be, hiszen valóban időtakarékos és nagyon kiadós. Valljuk be, hogy ilyen gyors receptek is nagyon jól jönnek néha, még így az ünnepi forgatagban is. Mindenki rákapott az ízére, finom ropogós, az "ínyencek" a családomban Nutellával is megkenték :) ..., de lehet rá akár lekvárt, vaníliakrémet is kenni..., de nekem minden nélkül ízlett a legjobban a reggeli és délutáni kávém mellé elropogtatva (egyedül, az "én időmet" töltve) :)

Hozzávalók:

34 dkg liszt                1 tojás

12,5 dkg vaj               csipet só

10 dkg porcukor         1 tk. fahéj

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a lisztet. Puha tésztát kapunk, amit 30-60 percet hűtőben pihentetünk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és sütipecséttel díszítjük. Kb. 15 perc alatt 180C-os sütőben megsütjük. Akkor jó, ha egy kis színt kap a teteje, akkor kivehetjük és kihűlve sütisdobozba tároljuk.